Ako a kedy oberajme ovocie?

Ako a kedy oberajme ovocie?

Ako a kedy oberajme ovocie?

Pri výrobe kvalitného destilátu je najdôležitejší výber kvalitného ovocia. Kvalitná pálenka je len z kvalitných surovín. Preto treba dbať na to, kedy sa zber ovocia uskutočňuje. Ovocie musí byť zrelé. Refraktometer nám môže byť nápomocné. Sladké ovocie, ktoré by sme si dali aj na náš tanier, je vhodný aj do našich pohárov. Čím sú napríklad jablká menej zrelšie, tým viac metylalkoholu vzniká pri kvasení, čo sa dostane bohužiaľ aj do destilátu.

Rovnako dôležité je aj, aby ovocie nehnilo. Nemalo na povrchu pleseň. S nekvalitným ovocím nezískame čisté chute a arómu. Zdravé ovocie môžeme získať aj zo zeme, ale  pritom netreba zabúdať dôkladne očistiť ovocie, pretože na šupke sú nežiadúce baktérie a plesne. Treba mať na pamäti, že pred zberom minimálne 30 dní sa nepostrieka, pretože rôzne pesticídy môžu negatívne ovplyvniť proces kvasenia.