Ako správne pripraviť kvas?

Ako správne pripraviť kvas?

Ako správne pripraviť kvas?

Základným pravidlom je: Na výrobu kvasu požívame čistú nádobu. Nádoby môžu byť plastové (z potravinárskeho plastu) alebo nerezové sudy. Dobré je, ak si vyberieme nádobu, ktorá sa dá ľahko vyprázdniť a čistiť.

Vyprázdnenie nádoby u nás dochádza za pomoci čerpadla, a tak sa kvapalina rmut dostáva do predlohovej nádrže kde sa predhrieva. Nádobu naplňme len do 2/3 objemu, takto sa dá predísť tomu, aby  kvas z nádoby nevykypel. 

Ja som osobne za odkôstkovanie ovocia. Podľa môjho názoru si založiť kvas spolu s kôstkami a ešte aj páliť  spolu, nie je najlepší spôsob výroby. Ovocie najprv rozdrvíme a v kašovitej forme ju dáme do nádoby. Do kvasu pridáme suché kvasinky na kvasenie a necháme prekvasiť. Zo vzniknutej kvasnej brečky- kvasu, oddelíme destiláciou alkohol. Takto získaný alkohol upravíme na potrebnú koncentráciu riedením.

Naša pálenica má vlastný drvič ovocia, odkôstkovač a máme vždy na sklade aj suché kvasinky, pektolitický enzým a tiež aj živnú soľ.

Je zaujímavé, že medzi výrobcami domácej pálenky nie je zhoda v téme čo je vhodnejšie pri kvasení. Kvasiť za pomoci cukru alebo suchých kvasiniek. Naša pálenica si vybrala kvasenie za pomoci suchých kvasiniek. Optimálna teplota na kvasenie je 18-20 stupňov Celzia. Veľké výkyvy teploty nie sú vhodné. Keď sa kvasí pri vysokej teplote, tak sa zrýchli proces kvasenia, následkom čoho dochádza k strate ovocnej arómy. Nízka teplota zas blokuje proces kvasenia. Kvasná brečka je hotová na pálenie vtedy, ak sa jeho obsah cukru už nemení. Obsah cukru je stabilný t.j pri postupných meraniach sa už nemení. Tento čas je cca. 2-3 týždne. Nádoba musí byť dobre hermeticky uzavretá, aby sa alkohol nevyparil. Keď je kvas- kvasná brečka hotová, môže sa začať s pálením.