Hogyan készítsd el a cefrét? Mikor lehet főzetni?

Hogyan készítsd el a cefrét? Mikor lehet főzetni?

Hogyan készítsd el a cefrét? Mikor lehet főzetni?

Megkerülhetetlen alapszabály: A cefre készítéséhez tiszta edényt válassz! Az edény lehet műanyag (élelmiszeripari) vagy rozsdamentes acél. Célszerű olyan edényt választani, melyet könnyű kiüríteni. Az ürítést szivattyú segítségével végezzük, így egyenesen az előmelegítőbe kerül a termék.
Az alaposan megtisztított edényt maximum kétharmadáig töltsd meg! Ily módon megakadályozhatod, hogy a forrás során megnövekedett cefre kifusson.

Én a magozás híve vagyok. Véleményem szerint nem célszerű a cefrét magon érlelni és semmiképpen sem azon főzni.
A gyümölcs pépesítve (passzírozás, darálás) kerüljön az edénybe. A cefrébe ajánlott fajtaélesztőt tenni, ezáltal egységesen indul be a forrás és még a kihozatal is jobb lesz. Személy szerint ajánlom a pektinbontó használatát is, ami segít a gyümölcs rostjainak bontásában és homogén állagúvá varázsolja cefrénket. Nem utolsó sorban pedig hozzájárul a tökéletes erjedéshez és a kevesebb metil képződéshez.
Főzdénk magozóval és passzírozó berendezéssel is rendelkezik, valamint fajtaélesztőt illetve pektinbontót is találtok nálunk. Forduljatok hozzánk bátran!
Érdekesség, hogy a pálinkakészítéssel foglalkozók között továbbra sincs egységes vélemény: A megfelelő erjedést cukorral vagy élesztővel segítsük? Mi az élesztő használata mellett tettük le a voksunk.
Az optimális hőmérséklet a cefre megfelelő erjesztéséhez a 18-20 °C. A nagy hőingadozás nem tesz jót a cefrénknek. Ha túl melegen erjesztjük, akkor gyorsan beindul a forrás és elveszítjük a gyümölcs értékes, tipikus aromáit. A túl alacsony hőmérséklet viszont gátolja az erjedés folyamatát.
A cefre készen áll a kifőzésre, mikor a cukorfoka már nem változik. Ez annyit jelent, hogy az egymást követő mérések során a cukorszint már nem csökken. Az ehhez szükséges idő akár 2-3 hét is lehet, gyümölcsfajtától és az erjesztési feltételektől függően.
Ezt követően az elkészült cefrét tartalmazó edényt szorosan le kell zárni, hogy az alkohol ne illanjon el.
Amint elkészült a cefrénk, “GO” főzetni! Mindenkinek azt tanácsolom, a cefre készítésének kezdetekor kérjen időpontot a főzésre, akkor biztosan nem éri meglepetés.